lauantai 30. maaliskuuta 2013

Ristin äärellä

Puhe opiskeluajoiltani Jeesuksen kuolinhetken rukoushetkessä:

Herra, en ymmärrä kärsimystäsi. Miksi sinut tuomittiin? Mikä on sinun syntisi? Mikä suuri rikoksesi? Tunsin kansan pilkan selkäpiissäni. Piiskojen sivallukset vavahduttivat minua. Miten ansaitsit tämän häpeällisen kuoleman? Orjantappurakruunusi painaa ohimoillani. Naulojen raskas kalke kaikuu vieläkin korvissani. Miksi? Miksi iskut kehoosi tuntuvat, kuin niiden tulisi iskeä minuun? Herra, en ymmärrä kärsimystäsi.

Rabbi, kuinka elämäsi päättyi tähän? Tuntuu kuin vasta hetki sitten kuuntelin ihmeellistä opetustasi. Sinä opetit kuin se jolla on valta. Sinä opetit kuin tuntisit koko lain sydämeltäsi, toisin kuin monet tekopyhät. Ihmeellisiä olivat sinun neuvosi. Taivaallista oli sinun viisautesi.

Voimallisia olivat sinun tekosi. Kuin eilinen on se päivä jolloin ruokit tuhansia miehiä, naisia ja lapsia. Kun paransit ramman, sokean, kymmenen spitaalista. Herra missä ovat nyt voimasi? Mikset auta itseäsi? Herra, sinähän jopa herätit kuolleen Lasaruksen henkiin. Sinun ei pitäisi olla siellä. Missä on sinun hallintavaltasi? Missä kuninkaan kruunusi? Eikö sinun pitänyt olla messias? Israelin kansan vapauttaja ja pelastaja? Eikö valtakuntasi pitänyt olla lähellä? Kuinka elämäsi päättyi tähän?

Mestari, miksi lähdit Jerusalemiin? Etkö jo silloin sanonut että Jerusalemissa sinut annetaan pakanoiden käsiin? Että he ruoskivat ja lopulta tappavat sinut? Herra jos tiesit, miksi lähdit? Sinä vältit pitkän paaston vaivat ja paholaisen kiusaukset. Etkö olisi voinut välttää tätä kärsimystä? Tätä verilöylyä? Tätä viattoman uhrausta? Jos tiesit, mikset välttänyt tätä kaikkea?

Mihin minä nyt uskon? Ketä minä kutsun hädässäni? Sinä olet ihmisen poika. Kuinka sinä voit kuolla? Kansa riemuitsi saapumisestasi Jerusalemiin. Silloinkin sinä puhuit kuolemastasi. Sanoit: Hetki on tullut, Ihmisen Poika kirkastetaan. Jos vehnänjyvä ei kuole se jää väin yhdeksi jyväksi, mutta jos se kuolee se tuottaa runsaan sadon. Mitä silloin tarkoitit? Kuinka voit kuolleena kirkastua? Kuinka voit runneltuna, vertavuotavana tuottaa runsasta satoa?

Kuinka sinä selititkään kirjoituksia? Ihmisen poika on tullut pelastamaan maailman. Sinun täytyy kärsiä ja kuolla jotta me saisimme rauhan. Meidän pahat tekomme ruhjovat sinua, jotta meillä olisi vapaus. Sinut lyötiin hengiltä kansasi rikkomusten tähden. Herra pani kaikkien syntivelan sinun kannettavaksesi.

Sinun haavojesi hinnalla, me olemme parantuneet.